top of page

Ekološka opština Knić

Projekat Ekološka opština Knić koji sprovodi udruženje Ekomar je realizovan u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija. Cilj projekta je podnošenje inicijative za izradu Programa zaštite životne sredine opštine Knić.

Program zaštite životne sredine je dokument javne politike koji  predstavlja sredstvo za racionalno rešavanje prioritetnih problema u oblasti zaštite životne sredine ujedinicama lokalne samouprave i treba da odgovori na sledeća pitanja: – Sa kojim se problemima zaštite životne sredine suočavamo i zašto? – Koji kvalitet životne sredine, odnosno ciljevi politike treba da se postignu? – Koji instrumenti politike treba da se primene da bi se ciljevi postigli? – Na koji način infrastruktura u oblasti zaštite životne sredine  treba da se modernizuje i proširi? – Koliki su troškovi i koji su izvori finansiranja? – Na koji način i u kom periodu se Program može sprovesti?

Svrha izrade Programa je dobijanje strateškog dokumenta u oblasti zaštite, unapređenja i upravljanja zaštitom životne sredine, kojim se utvrđuje stanje u ovoj oblasti, prepoznaju trendovi, definišu ciljevi i obezbeđuje usklađenost politike upravljanja i zaštite životne sredine sa drugim sektorskih politikama.

Istraži-Osnaži logotipi (1).png
bottom of page