top of page

Dragi Kragujevčani,

svima nama koji živimo u ovom gradu poznato je da su zbog nemara građana ali i nadležnih službi gotovo sve stajaće i tekuće vode  od značaja za stanovnike grada Kragujevca maksimalno  degradirane. Nažalost ono o čemu imamo jako malo saznanja jeste ko su zagađivači, koje se zagađujuće materije ispuštaju u ove vode i koje su posledice po kvalitet vode, živi svet i po zdravlje ljudi. Ovo je posledica potpunog nepostojanja popisa zagađivača i neadekvatnog sprovođenja monitornga tekućih i stajaćih voda na teritoriji grada Kragujevca.

U 2020. godini grad Kragujevac odvojio je samo 45000 dinara za monitoring tekućih voda na teritoriji grada Kragujevca. Da li znate gde možete naći podatke o tim istraživanjama?

Po Ustavu Republike Srbije član 74. svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i potpuno obaveštenje o njenom stanju. U skladu sa tim podnosimo Inicijativu gradu Kragujevcu da unapredi monitoring površinskih voda i unapredi način izveštavanja o dobijenim rezultatima i postojećim podacima.

Od grada Kragujevca tražimo:

  • Da se uvede redovan i kontinuiran monitoring na svih značajnim vodenim površinama grada Kragujevca

  • Da se monitoring voda sprovodi u skladu sa smernicama iz Okvirne direktive o vodama Evropske unije

  • Da se na vodenim ekosistemima namenjenim sportu i rekreaciji osim praćenja fizičkih, hemijskih i mikrobioloških parametara obavezno sprovodi i monitoring bioloških parametara u cilju očuvanja zdravlja građana

  • Da se podaci o stanju voda na teritoriji grada Kragujevca objavljuju javno od strane svih nadležnih institucija

Molimo vas da svojim potpisom podržite ovu Inicijativu i da na taj način napravimo prvi korak ka unapređenju stanja vodenih površina na teritoriji grada Kragujevca.

Prva akcija prikupljanja potpisa održaće se 12. i 13, novembra od 12 do 15h u tržnom centru Big Fashon u Kragujevcu.

EUzaTebe_logo (1).png

„Projekat "Značaj uspostavljanja monitoringa površinskih voda na lokalnom nivou - studija slučaja grad Kragujevac" se sprovodi uokviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorno Udruženje za promociju i ekološki marketing prirodnih vrednosti Ekomar.

bottom of page