top of page
inicijativa-01.jpg

Udruženje Ekomar 5. marta 2021. godine započelo je inicijativu za unapređenje Lokalnog registra izvora zagađivanja (LRIZ) životne sredine grada Kragujevca. Ovu inicijativu podržala je organizacija CRTA kroz inicijativu #Građaniimajumoć koju finansijski podržava USAID.

 

Zašto nam je važan Lokalni registar izvora zagđivanja životne sredine:

 

Lokalni registar izvora zagađivanja predstavlja veoma važan mehanizam za donošenje odluka na svim nivoima vlasti čije uspostavljanje ima veliki značaj u smanjenju zagađenja životne sredine. Pored toga, analizom prikupljenih podataka može se pokazati da emisije zagađujućih materija nisu samo problem

zagađivanja životne sredine, nego i značajan izvor izgubljenih finansijskih sredstava, ali i podstrek za razmenu znanja i

primenu različitih organizacionih, tehničko tehnoloških i drugih rešenja u cilju sniženja nivoa uticaja na životnu sredinu. LRIZ je i značajna osnova za programe prevencije zagađenja u industriji. Bez adekvatno vođenog LRIZ nema osnove za dobro prostorno i strateško planiranje.

 
Nakon kratke kampanje na društvenim mrežama i medijima grad Kragujevac reagovao je objavljivanjem javnog poziva za dostavljenje podatka za Lokalni registar izvora zagađivanja životne sredine grada Kragujevca na sajtu grada Kragujevca LINK 11. marta 2021. godine. 

 

Iako podržavamo ovu akciju gradske uprave smatramo da samo objavljivanje poziva na sajtu grada nije dovoljno već da je potrebno preduzeti proaktivne mere za unapređenje LRIZ, zbog čega je udruženje Ekomar 22. septembra 2021. godine uputilo zvaničnu inicijativu gradskoj upravi. Ova inicijativa sadrži predloge konkretnih mera za unapređenje Lokalnog registra zagađivača kao i načine za bolji nadzor privrednih subjekata koji podležu obavezi izveštavanja za LRIZ. 

U okviru inicijative traženo je da se poziv za upis u lokalni registar objavi blagovremeno početkom godine, da se objavi u svim lokalnim medijima kao i da se sprovede informativna radionica za sve koji imaju zakonsku obavezu da se upišu u registar.

Takođe, Ekomar traži da se u budžetu za inspekcijski nadzor posebno odvoje sredstva za ona pravna lica i preduzetnike sa teritorije Grada Kragujevca sa odgovarajuće liste delatnosti, a koja se nisu upisala u registar u predviđenom roku.

 

Zaštita životne sredine je od ogromnog značaja za čitavo društvo a posebno za zdravlje građana, i zato Ekomar u skladu sa svojom ulogom organizacije civilnog društva poziva sve, a posebno gradsku upravu, kompanije i preduzetnike sa teritorije Grada Kragujevca da se ponašaju odgovorno i poštuju svoje zakonske ali i društvene obaveze. 

 

 

 

Sta trayzimo-01.jpg
bottom of page