top of page

Radionica "Glas građana u procesima izrade prostornih planova, procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu"

Ekomar

16. окт 2022.

U Čačku 15.10.2022. godine održana je radionica "Glas građana u procesima izrade prostornih planova, procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu" namenjena građanima Čačka i Gornjeg Milanovca

Radionica ""Glas građana u procesima izrade prostornih planova, procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu" održana je u prostorijama Agronomskog fakuleta u Čačku 15.10.2022. godine. Učesnici radionice imali su mogućnost da saznaju na koji način javnost može da utiče na procese usvajanja prostornih planova, izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i proceni uticaja na životnu sredinu.

Prvi deo radionice vodila je Mirijana Marinković Gabarić iz Direkcije za urbanizam grada Kragujevca koje je učesnike upoznala sa osnovama prostornog planiranja i mogućnostima učesvovanja javnosti u procesu usvajanja različitih planskih dokumenata. Mirko Popović iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i održivi razvoj upoznao je učesnike sa značajem i procesima izrade strateške procene uticaja na životnu sredinu. Radionicu je zatvorila dr Snežana Simić, redovna profesorka sa Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu i članica udruženja Ekomar koja je učesnike detaljno uputila u postupke izrade procene uticaja na životnu sredinu, prava i mogućnosti javnosti u uključivanje u ove procese i u obaveze lokalnih samouprava u ovim procesima.

Znanja koje su učesnici stekli mogu biti primenjiva u praćenju ovih procesa u njihovim jedinicama lokalne samouprave, a posebno su važna pred izradu i usvajanje Prostornog plana posdručja posebne namene sliva akumulacije Gruža koji se delom odnosi i na teritorije grada Čačka i opštine Gornji Milanovac.
bottom of page