top of page

Sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija u cilju unapređenja stanja površinskih voda grada Kragujevca

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu 27. 01. 2022. godine, održan je sastanak predstavnika nadležnih organa, zainteresovanih organizacija i institucija iz oblasti upravljanja i praćenja kvaliteta voda na teritoriji Kragujevca.

272691666_1678136152384910_1012617789864526329_n (1).jpg

Teme sastanka su bile :

1) rešavanje problema koji ugrožavaju kvalitet površinskih voda na teritoriji Kragujevca, a posebno kvalitet vode u jezeru “Šumarice” koje je namenjeno sportu i rekreaciji.

2) uspostavljanje kontinuiranog monitoringa na površinskim vodama

Sastanku su prisustvovali predstavnici JKP “Vodovod i Knalizacija”, SPD “Radnički”, Instituta za javno zdravlje “Kragujevac”, službe za zaštitu životne sredine Grada Kragujevca i hidrobiolozi sa PMF-a u Kragujevcu.

Glavni zaključak je da je neophodna rekonstrukcija kanalizacione mreže u naseljima iznad jezera čime će sprečiti direktno ulivanje kanalizacione vode i dalja eutrofizacija jezera praćena “cvetanjem “ potencijalno toksičnih cijanobakterija. Takođe je konstatovano da je neophodno da se u daljem periodu, a posebno u letnjoj kupališnoj sezoni, vrši češći i sveobuhvatniji monitoring vode jezera u skladu sa važećom zakonskom regulativom u oblasti voda koja podrazumeva praćenje kako fizičko - hemijskih, tako i bioloških elemenata.

EUzaTebe_logo (1).png

„Projekat "Značaj uspostavljanja monitoringa površinskih voda na lokalnom nivou - studija slučaja grad Kragujevac" se sprovodi uokviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorno Udruženje za promociju i ekološki marketing prirodnih vrednosti Ekomar.

bottom of page